Blog

Mens vervolg

Cuma, Ekim 11th, 2013

Een vrouw: volwassen mens van het vrouwelijk geslacht. Man: volwassen mens van het mannelijk geslacht.
En wat zo’n man en vrouw voor de rest inhouden, dat is dan je ontdekkingstocht in het leven.
Vaak kom je er amper achter wat je eigen geslacht en mankementen zijn, en sommigen komen er nooit toe om die van de ander te ontdekken.

Ik las een groot artikel over de documentaire Oekraïne is geen bordeel. Volgens de filosoof Zawatski is een vooroordeel een welverdiende reputatie. Oekraïense prostituees zijn wereldwijd bekend. Femen, een Oekraïense feministische organisatie die de media weet te halen door hun protesten met ontbloot bovenlijf, is bedacht en wordt geleid door een man. Vind ik niet erg, maar volgens de media was dat de reden van het artikel en is dat toch een punt.

Een vrouwelijke organisatie geleid door een man… niemand begrijpt vrouwen beter dan mannen, toch? Veel vrouwen begrijpen zichzelf niet eens. Soms is het juist het contrast dat helderheid brengt. Je ziet wat licht is in het donker, zon bij mist, dood naast leven, ijs bij water. Ik begrijp het wel, dat een man die organisatie leidt. Vrouw zijn is naast mens zijn met een vrouwelijk geslacht sowieso een lastige term. Of je leeft met 7 minimannetjes. Of je kust een kikker. Of je wordt vergiftigd door het fruit waar je het meeste van houdt. Of je bent gevangene in een hoge toren, en een wildvreemde man hangt aan je haren om naar boven te klimmen. Of om 12 uur ’s nachts verander je in een pompoen, omdat je niet op tijd naar huis ging. Of je wordt verliefd op een randdebiel die je alleen herkent aan je schoenen.

Een vrouw zijn is zelfs moeilijk in de sprookjeswereld, dus ga dan maar eens aan de werkelijkheid sleutelen…

 
← terug

Read More

Comments are closed.