Blog

Vrijheid

Cumartesi, Mayıs 4th, 2013

Beluister hier de column op de website van ‘KRO Goedemorgen Nederland’

Nederland: de eerste maandag van de maand met de sirenes, Prinsjesdag op de derde dinsdag van september, aswoensdag, witte donderdag, blauwe maandag, gehaktdag, koopzondag, Koninginnedag, Koningsdag, Arbeidersdag, Dodenherdenkingsdag, Bevrijdingsdag… dag dag dag…

 

En deze week hebben we 5 van die dagen ineens… Het is me het weekje wel.

 

Mijn Koningsdag begon op 29 april in Albert Heijn, toen de vrouw achter de kassa vroeg of ik een wup wilde. Ik vroeg: een wup? Ze deed alsof ik achterlijk was dat ik daar nog nooit van had gehoord. Dat hoorde toch bij het koningshuis? Maar wat heeft Koningsdag met een wup te maken? zei ik. Het slaat nergens op, het heeft geen enkele symboliek. Het is toch achterlijk dat een bedrijf als Ahold zo’n oranje beest inzet, het is een belediging voor de koning. Alsof ze spotten met Willem Alexander.

 

‘Kijk, die wup heeft ook nog een kroontje,’ zegt mijn giechelende vriendin. ‘Eigenlijk lijkt die wup wel een beetje op Willem Alexander. Het fijne is: als je man zo lelijk is, dan hoef je niet bang te zijn dat hij vreemdgaat,’ zegt mijn vriendin ironisch. Ze is net aan het bijkomen van haar scheiding, mede door vreemdgaan van haar man.

 

Mijn tante uit Turkije die nu bij mij is… nee niet als illegaal, we hebben er al genoeg lijkt me, en daar zitten we al met onze handen mee in het kroeshaar, dus niet nog meer illegalen, er zijn grenzen…

 

Nee, mijn tante is hier om de Keukenhof te bewonderen, ja dat soort buitenlanders bestaat ook nog… Maar nu verwondert ze zich vooral op mijn gesprek met mijn vriendin.

 

Ze zegt: ‘ Je kunt toch niet zomaar zeggen dat de Koning lelijk is. Hij is een koning, een staatshoofd.’

 

‘Ja maar dat kan hier allemaal hoor, we leven in een vrij land, we mogen alles doen en zeggen wat we vinden, denken en zelfs níet denken,’ zegt mijn vriendin.

 

‘Maar dat is disrespect, het is een belediging en onaardig,’ zegt mijn tante verontwaardigd.

 

‘Ja, maar het is wel mijn mening, en ik heb het recht om mijn mening te uiten,’ zegt mijn vriendin vrolijk.

 

Jaaa… Nederland is een vrij land. En dat gaan we vieren op 5 mei.

 

Maar op 4 mei herdenken we eerst wat de mensen elkaar hebben aangedaan om hun eigen vrijheid te vergroten – want laten we eerlijk zijn, Hitler gebruikte ook zijn vrijheid om te zeggen en te doen waar híj zin in had.

 

Om hun eigen vrijheid te vergroten? En Hitler deed nog wel meer dan zeggen wat hij wilde.

 

Vrijheid wordt, met andere woorden, soms onderschat in waarde, maar overschat in zijn grenzeloosheid.

Read More

Comments are closed.