Blog

Paaseieren

Cuma, Mart 29th, 2013

Beluister hier de column op de website van ‘Goede morgen Nederland’

 

Het is vandaag de enige echte Goede Vrijdag, voor christenen en niet-christenen. Maar zo goed is die vrijdag ook weer niet, want Goede Vrijdag is de dag dat Jezus gekruisigd werd.

 

Gelukkig stond hij op Eerste Paasdag weer op, en misschien is die vrijdag daarom zo goed, omdat God zijn zoon voor de zonden van de mens heeft opgeofferd. En daar zijn we God erg dankbaar voor.

 

De mensheid is er ook erg op vooruit gegaan – het gaat sindsdien heel goed met ons. Nietwaar?

 

Moslims vieren ook Pasen, maar om een hele andere reden, namelijk vanwege de lente, waarin alles opnieuw begint.

 

Jaaa, de lente, weet u wel, de lente van -4 of -5 graden, niks geen nieuw begin, het is een vicieuze cirkel van de kou, kou en nog eens kou.

 

Joden vieren ook Pasen, maar weer om een andere reden: zij vieren de uittocht uit Egypte. Ze hadden daar als slaven gewerkt, en bij het wegtrekken speelde bij hen het schaap een grote rol. Ditzelfde schaap slachten de moslims weer tijdens het Offerfeest.

 

Eigenlijk hebben joden en moslims zoveel gemeen. Joden en christenen hebben pas echt een pijnlijke geschiedenis, maar nee, joden en moslims schoppen liever tegen elkaar, waarom is mij een raadsel. Wellicht is het een vorm van projectie waar Freud een verklaring voor zou hebben gehad.

 

Maar goed, het is Goede Vrijdag, en dan hebben we het over goede dingen.

 

Zoals paaseieren.

 

Het was 1980. Met mijn eerste Pasen in Nederland had ik 43 eieren gevonden.

 

Er werd verteld dat we eieren moesten zoeken, en degene met de meeste eieren zou het grootste chocolade-ei winnen. De school had alle kinderen uitgenodigd om, om 11.00 uur eieren te komen zoeken, maar ik als slim 10-jarig Turks kind dacht :als ik nou om 10.00 uur ga, dan heb ik alle eieren. En dat heb ik dan ook gedaan.

 

Toen om 11.00 uur alle andere kinderen kwamen en geen eieren konden vinden, keken alle meesters en juffen mij heel boos aan, met een blik van: hè, die Turkse kinderen zijn ook niet echt slim… werden ze maar opgevoed door een lesbisch stel, dan leerden ze tenminste nog wat. Ja, dat zag je ze denken, toen al, in 1980.

 

Hoe dan ook, ze hebben mij sindsdien nooit meer uitgenodigd voor de zoektocht naar eieren.

 

Ik wens ieder hele fijne Pasen toe. En pas op uw eieren… misschien ben ik wel in de buurt!

Read More

Comments are closed.