Blog

Het ochtendhumeur van 11 januari

Cuma, Ocak 11th, 2013

Beluister hier de column op de website van KRO Goedemorgen Nederland.

Verkrachte ratio

Een vriendin komt vanmorgen vroeg langs om koffie te drinken. Ze rent elke ochtend een blokje, zegt ze, terwijl ik wel acht blokken verderop woon. En dan belt ze soms aan.

Nee, dat is totaal geen reden voor een ochtendhumeur, maar wel wanneer ze over onderwerpen begint waarmee ik mijn dag liever niet wil beginnen.

Maar dat doet een krant vaak ook.

“Wat is het aantal verkrachtingen in Turkije eigenlijk per week?” vraagt ze bijvoorbeeld.

Geen idee.

Ik weet wel dat er in België elke week minstens 56 verkrachtingen worden gemeld, en dat daar maar 4% van wordt berecht en veroordeeld.

In Noorwegen zijn er 16.000 verkrachtingen per jaar. En in Verenigde staten is 20% van de vrouwen ooit wel eens verkracht, en in Nederland 12 %, wat ik best veel vind.

Maar Turkije..nee. Het enige wat ik als laatste nieuws heb gelezen was een verkrachting van een eend.

“Dus jij beweert dat het in Turkije beter is?” zegt mijn vriendin.

Nee, ik beweer niks, ik zeg alleen wat ik weet.

Volgens een onderzoek blijkt 95% van de vrouwen die verkracht zijn instinctief te hebben aangevoeld dat iets niet klopte, maar vaak hebben ze dat gevoel genegeerd, uit beleefdheid of gewoon omdat ze het niet konden beargumenteren met hun ratio.

En ik weet ook dat alle verkrachtingen erg zijn, maar dat het in Iran het allerergste is. Wanneer een vrouw daar verkracht is, dan mag ze kiezen of ze met die man huwt, dan is de schande bedekt, of ze gaat de gevangenis in, omdat ze de man heeft verleid… Hoe ze dat in godsnaam zou moeten doen achter die boerka met tralies en al is me een raadsel.

In Iran staat zelfs de staat een verkrachting toe: om ongetrouwde vrouwen te mogen executeren, zorgde het regime van Iran ervoor dat ze eerst verkracht werden. Executie van maagden is namelijk verboden in het land. De overheid arrangeerde daarom huwelijken zodat de vrouwen ‘legaal verkracht’ konden worden en de doodstraf mocht worden uitgevoerd.

Als maagd sterven is een zonde…hoe komen die mannen dan in godsnaam aan zeventig maagden in de hemel?

 

Ach, en we kunnen wel zeggen: hier is het beter dan daar of daar is het beter dan verderop, maar het blijft een feit dat een mens soms dierlijke behoeftes heeft die hij niet met zijn ratio kan bedwingen.

De wereld wordt niet gevaarlijk door slechte mensen, maar door toeschouwers die het slechte toelaten.

Read More

Comments are closed.