Blog

Hand schudden vervolg

Cuma, Ekim 11th, 2013

Dat geloof heeft niets met seksisme te maken, terwijl het wel zo wordt geïnterpreteerd. De profeet Mohammed zag, in zijn tijd, dat er niet voldoende water was om je handen te wassen, en alle bacteriën geef je het snelst door de handen.

Let even op jezelf, de komende 10 minuten, en vooral op wat je allemaal met je handen doet. Je krabt je hoofd, soms haal je zelfs de prut van je hoofdhuid tussen je nagels vandaan, je kriebelt even op je neus, of soms peuter je gewoon ongegeneerd in je neus. Je krabt even in je oor, of haalt met een nagel het oorsmeer eruit, of je haalt even een slaapje weg uit je ogen, of je schrapt het stukje voedsel uit, tussen je tanden…allemaal zonder bij na te denken.

Ik heb een keer meegemaakt dat een vriend die in zijn neuspeuterde. En toen gaf hij mij die hand…. ik geneerde mij om die hand af te wijzen, want dat was niet netjes, maar hij geneerde zich totaal niet! Sterker hij had het niet eens in de gaten.

Verder:
Stel, je gaat naar de wc. Ja als we geluk hebben wassen we onze handen, maar velen doen dat of niet, of als ze het doen dan is het even de vingers onder het koude water spoelen. (Nederland is overigens bijna het enige land waar op wc alleen maar koud water is, terwijl ik dat toch de enige echte plek vindt waar warm water hoog nodig is – maar dit terzijde.)

Ik roep alle artsen en ziekenhuizen op tot het stoppen van hand schudden met patiënten. Ik heb zelfs een sticker laten ontwerpen. Zie mijn website nilgunyerli.nl

Neeee… Schuif het niet meteen terzijde. Denk er over na, het is geen geloofskwestie deze handen-kwestie, nee, het is een gezondheids- en hygiëne-kwestie.

En wie weet, als we geen hand meer geven, maar met alle respect elkaar in de ogen kijken en buigen, net als in het verre Oosten, ontmoeten onze geesten elkaar misschien wel meer dan door middel van een vervormd handje schudden zonder enige intentie van ontmoeting.

 
← terug

Read More

Comments are closed.